Assalamualaikum sahabat...terima kasih singgah..semoga peroleh manfaat bersama ^_^
Pelangi Itu Indah: its about HALAL HARAM SYUBHAH

Wednesday 11 January 2012

its about HALAL HARAM SYUBHAH

Bismillah...
kemon..kemon semua...hari ni mahu bercerita sambil berkongsi ilmu yang sedikit ini..takpe-takpe..sampaikan walau satu ayat bukan...so,walaupun ilmu secetek mane pun..marilah kite berkongsi..manelah tau..ade yang belum tau ape yang kite tau..oraittt???..jangan kedekut ilmu..tak berkat...kalau ALLAH izin masuk syurga..kita masuk sama-sama okeh.. ^__^"


..sem 3 ni sem yang agak berat..walaupun paper final ade satu je..tapi subjeknye STRONG lah..agak kena kejutan budaya jugak disebabkan 2sem lepas sangat-sangat relaks..asimen yang kejap ade..kejap takde..quiz test yang simple..assesment yang sekadar 1-2 je..report yang tak berapa nak ada..dan presentation yang amatlah jarang..tapi dah sem 3..dan umur pun DAH 20..kenelah bagi diri ni sedar yang setiap saat itu bukan untuk main-main..perancangan hidup kian lebih teratur..para lectrer pun dah berjaya membuatkan kami TAKDE mase untuk memain..


okeh,mukaddimah terlalu panjang harini..seronok pulak menaip..untuk sem 3 ni subject PEBRET adalah HALAL PRACTICE..mule-mule agak seram jugak nak belajar HALAL ni..tapi alhamdulillah..bertambah-tambah ilmu tentang halal,haram mahupun syubhah dalam pemakanan(sebab sy amek hotkat)..


ALLAH adalah sebaik-baik perancang..dan perancangan-NYA sangat perfect!!!..apa yang diHARAMkan pasti bersebab..dan kenapa makanan itu HALAL jua pasti bersebab..


“Wahai sekalian manusia! Makanlah apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik.” 
(Surah al-Baqarah, ayat 168)

..hmmm..senang ke nak cari makanan halal???...HALAL bukan sekadar LOGO..tapi mengenai apa yang terkandung di dalam sesuatu produk makanan..dan HARAM bukan sekadar ada kandungan yang berkaitan dengan BABI tetapi mengenai bagaimana produk itu diproses, menggunakan kaedah bagaimana,effect terhadap kesihatan dan bermacam-macam lagi..

1st day masa belajar pasal HALAL PRACTICE...balik kelas mula hilang selera makan..bukan tak yakin...cuma perlu dititikberatkan lagi...boleh kate,kt sekeliling kita ni penuh dengan DOUBTFUL...

..haritu lecturer  mintak bawa pembungkusan makanan yang ada logo halal selain MALAYSIA..sy bawak mentos logo HALAL from INDONESIA...alhamdulillah..isi kandungannya selamat..ada satu pembungkus makanan yang classmate bawak, kitorang dapat detect yg statusnya DOUBTFUL sebab..ada code E-904 (shellac)...statusnya DOUBTFUL..kenapa??..shellac ni digunakan sebagai GLAZZING AGENT..SHELLAC ni pulak asalnya dari resin of the female lag bug or dalam bahasa melayunya sejenis KUMBANG..okeh..taknak cerite prosesnya..tapi dah jatuh HARAM sebab kita tak boleh makan makanan dari sumber yang KOTOR...

..lepasni perlu lebih hati-hati dalam memilih makanan..jangan sekadar tengok LOGO..ingredients sangat penting..manelah tau ade PORCINE ke..LARD ke..kenelah jugak study tentang kod-kod makanan..sebab sekarang dah tak tulis sebijik-sebijik..pakai kod sekarang ni..kite yang cetek ilmu ni sangat mudah terpedaya..lepas ni kalau kat pasar-pasar tu ambik masa lama sikit..takpe demi menjaga setiap apa yang masuk dalam perut kita...heeee..semoga bermanfaat okeh..

lect: "ape lagi yang selamat dimakan..ayam??kamu sure ke ayam beli kat pasar tu disembelih secara betul..taknak makan ayam..tangkap ikan sendiri???..kamu tau ke air parit tu sumber dari mane???"

student: "...."

..kesimpulannya..mari belajar HALAL PRACTICE!!

~Jihad is our way,Syahid is our dreams..Thats our destiny ♥ ISLAM~

No comments:

Post a Comment